Prowadzimy warsztaty zarówno fotograficzne, ale także etnograficzno – fotograficzne… w szkołach, domach kultury, ale i w plenerze….

Gościliśmy w szkole podstawowej nr 400 w Wilanowie, gdzie opowiadaliśmy o pracy fotografa i o tym, jak robić lepsze zdjęcia, chociażby telefonem.

Odwiedziliśmy także Mck Płońsk, gdzie spotkaliśmy się z pasjonatami fotografii tworzącymi lokalny Klub Fotograficzny. Rozmawialiśmy o warsztacie fotografa, o naszej drodze do zawodowej fotografii, o pracy fotoreportera, i o tym jak stworzyliśmy Klub Fotograficzny Centrum Kultury Wilanów Bardzo dziękujemy za zaproszenie Joannie Zawadzkiej – Ruszkowskiej – Joasia wygrała w zeszłym roku pierwszy Wilanowski Fotomaraton i tworzy Klub Fotograficzny w Płońsku.

Mieliśmy okazję poprowadzić gościnnie warsztaty “Fotografia w ciemności” dla uczniów klas ósmych w SP 344 na Białołęce. Dzięki Drodzy za Waszą uwagę i ciekawość, było nam szalenie miło spędzić z Wami wieczór. Mamy nadzieję, że garść informacji przydała się do zrobienia ciekawych zdjęć w czasie Nocy Muzeów.

Oprócz warsztatów fotograficznych, prowadzimy także zajęcia o Urzeczu. Nasza wystawa „Urzecze w fotografii” gościla w Szkoła Podstawowa nr 400 w Warszawie a my zostaliśmy zaproszeni przez przemiłe Panie Nauczycielki z Biblioteki Szkolnej na spotkania z 7 i 8 klasami, aby do zdjęć opowiedzieć kilka słów o Urzeczu. Spotykamy się czasem z dość sceptycznym podejściem… tak było i tym razem… a my jednak wierzyliśmy, że nastolatki będą chciały posłuchać o tym, co działo się tu kiedyś. I słuchały – Czym w ogole jest owo tajemnicze Urzecze i jak to się stało, że na tych terenach możemy mówić o zupełnie innym tajemniczym regionie? Dlaczego w piórniku bardziej pasuje ołówek w czarne kwiaty niż przecież w dobrze znany wzór łowicki? Dlaczego Urzecze bylo, a nagle zniknęło i na czym polega jego tajemnica. Jak się ubierano kiedyś w Wilanowie i dlaczego tak drogo… jak wyglada nasz lokalny haft… kim byli olendrzy? I do czego mogą się przydać wierzby?